Uitleg communicatie en overprikkeling

Contact. Het is een van de meest wezenlijke ervaringen in ons leven. En verbonden aan een van onze meest wezenlijke activiteiten: communiceren.

Communicatie tussen mensen is een uitermate complex proces, waarin zowel waarnemen (zien, horen, ruiken, voelen), als denken, als handelen een grote rol spelen. Als we communiceren zetten we een groot deel van onze menselijke vermogens tegelijkertijd in. We moeten immers in fracties van seconden de ontelbare, minuscule non verbale signalen (o.a. gezichtsuitdrukking, stemvolume, toon, lichaamshouding) van de ander waarnemen + de letterlijke informatie horen + interpreteren wat gezegd en bedoeld wordt + dit alles koppelen aan de kennis en eigen ervaringen in ons geheugen + een oordeel vormen + afstemmen op onze intuïtie, behoeften, verlangens, waarden, overtuigingen + eventueel onze eigen mening vormen + een eventuele reactie formuleren en uiten + keuzes maken over die eventuele reacties of acties + onze emoties ervaren en al dan niet uiten of proberen in te houden + al dan niet het daadwerkelijke handelen, of dat nu een knipoog is, een knuffel, een heel beargumenteerd verhaal of een acute vecht-vlucht reactie. Laat staan als er meerdere mensen aan een gesprek deelnemen die elkaar al dan niet in de rede vallen. En dat alles met vaak nog een enorme berg externe ruis eromheen van andermans gesprekken, muziek, lawaai of andere achtergrondgeluiden.

De verwerking van al die informatie verloopt van onze zintuigen, via onze zenuwen, naar de verschillende onderdelen van onze hersenen en via onze zenuwen weer terug naar de spieren. Het zijn per seconde miljarden elektrische verbindinkjes die in je lijf razendsnel tot stand komen.

Wat nou, als de verwerking van al die 'prikkels', lastiger gaat? Doordat het systeem van nature wat verfijnder is en daardoor sneller verstopt raakt in onze prikkelrijke wereld anno 2016. En wat als je door een wat onzekere en hyperalerte persoonlijkheid extra openstaat voor prikkels, emotioneel reactiever bent en heel veel 'wat als' en andere twijfel-omweggetjes maakt in je systeem? Of wat als het systeem door een creatieve en intelligente geest bovendien nóg meer en complexere verbindingen legt dan bij een gemiddeld persoon, waardoor er sneller file ontstaat op die interne snelweg? Of wat nou, als er door langdurige overbelasting en/of een harde klap er een stevige blokkade is ontstaan ergens in het systeem, waardoor heel die kakofonie aan prikkels zich snel ophoopt en helemaal vast komt te zitten?

En wat nou, als dit allemaal aan de orde is? (Vaak gaan gevoeligheid, intelligentie en creativiteit hand in hand, ontstaan er vanuit dit 'anders' zijn al jong angsten en complexen en in de loop van het leven steeds meer overbelastende overlevingsstrategieën).

Dat kan ik je vertellen. Dan voel je bij vrijwel alles wat voor de meeste andere mensen normale, dagelijkse communicatie is, dat letterlijk in je lijf dat alles vast gaat zitten. Niet zoals bij gewone spanning, maar dieper, tot op je zenuwen. Die staan helemaal strak. Een ontzettend rotgevoel. Niet uit te leggen. Een vorm van ernstige stress en dus bovendien ongezond. Tegelijk verlopen zowel waarnemen, als voelen, als denken, en daardoor ook doen, steeds stroever. Het wordt steeds moeilijker om in een gesprek te reageren, je ergens op te concentreren, laat staan keuzes en beslissingen te maken of initiatief te nemen. Je denken gaat steeds trager, heel je interne aansturing werkt niet meer. Je raakt verdoofd. Je praat nog wel mee, maar op een automatische piloot.

Besef dat al ons denken, voelen, besluiten en handelen, dus al wat wij zijn, verloopt via ons zenuwstelsel. Als dit overbelast is, gaat ALLES, zelfs uitrusten, moeizaam en verminderd effectief. Dat alleen al is een heel nare, soms angstige gewaarwording.

Als je vrij intelligent bent (informatieverwerkingscapaciteit en intelligentie zijn verschillende dingen), en bovendien door hyperfocus je laatste restjes energie automatisch kunt forceren, dan hou je het praten nog een hele tijd vol zonder dat iemand iets merkt. Maar eigenlijk gaat het nergens meer over. Je bent zo overprikkeld, dat je niet meer kunt afstemmen op jezelf of op de ander. Er is geen contact meer, noch intern, noch extern. En ook geen werkelijk communicatie. Alleen maar aanhoren en praten als een kip zonder kop. Maar dat heb je zelf niet eens meer door, zo daas ben je. Het besef komt pas als je er eindelijk toch uitgestapt bent (op tijd ingrijpen lukt door de overprikkeling meestal ook niet en dus stop je pas als het al veel te laat is). En dan voel je je zo intens verdrietig, leeg en eenzaam. Vaak ook angstig en paniekerig, waardeloos, wanhopig en intens woedend. Je bent jezelf totaal verloren.

Het enige wat dan rest, zijn afzondering, stilte, wandelen, natuur, yoga, mediteren, tekenen, schrijven, schreeuwen, stampen en janken. Je poten weer op de grond zien te krijgen, je hoofd leeg, je zenuwbanen ontspannen. Landen, zakken, terug naar je gevoel. Afhankelijk van de mate van overprikkeling, kost dat enkele uren of enkele dagen. Vaak wordt het eerst nog veel erger, want je wordt door de overprikkeling ook nog eens enorm grenzeloos, impulsief, onbeheerst en neigt om voor al die nare gevoelens te vluchten in nog meer prikkels, tot je helemaal, of nogmaals, ontploft. Ook ben je nóg prikkelgevoeliger geworden, waardoor het minste of geringste aan chaos, emotie, agressie, geluid keihard binnenkomt.

Tot uiteindelijk, en dat gebeurt altijd, toch de file is opgelost, alle ruis verdwenen, en je weer kunt afstemmen op jezelf en normaal horen, zien, voelen, denken, beslissen, en doen. Dan is er weer contact. Met jezelf. En daardoor ook ruimte voor werkelijke communicatie met de ander.

Al neem je je dan wel voor, daar even mee te wachten. En om eerst maar weer eens even te genieten van deze redelijk neutrale en ontspannen staat van zijn. Groepssituaties, nee, die ga je voortaan helemaal mijden, neem je je voor de tachtigste keer hartgrondig voor. En voorlopig doe je dat ook. Maar je weet ook dat er een moment komt, dat je er toch weer even bij wilt zijn. Gewoon, omdat dat ook bij het leven hoort.